Hayatını eline al
Bazılarımız, başkalarının onlar hakkında ne düşündüğünü hayatlarının merkezine koyarlar. Onlar için hayattaki en önemli şey insanların gözündeki imajlarıdır. Sürekli başkalarının onları beğenip beğenmediğini sorgular ve bunu takıntı haline getirirler. Dışarıdan nasıl görünüyorum ? Bu yaptığım dışarıdan nasıl algılanıyor? Soruları sürekli zihinlerini meşgul eder. Kendilerine sadece başka insanların gözünden bakabilirler. Yani uzaktan iyi görünüyorlarsa demek ki iyilerdir. Kendilerinin ne hissettiği hiç ama hiç önemli değildir , etrafındakilerin gözünden kendilerini algılarlar. Bir olay olduğunda veya bir sorunla karşılaştıklarında bunun kendilerinde ne hissettirdiğine asla bakmazlar ,etraftan nasıl göründüğünü ya da etrafın nasıl düşüneceğine önem verirler. Ben ne istiyorum ? Beni ne mutlu eder? Hangi yol beni daha mutlu daha huzurlu daha başarılı bir hayata götürür? sorularının cevabı yoktur bu kişilerde. Kendi iç terazileri olmadığı için hep başkalarının gözünden ölçerler kendi değerlerini. Bu tarz kişiler in karar mekanizmaları da yoktur. Bir konu hakkında karar verirken sürekli başkalarına danışma ihtiyacı duyarlar. Onların hayatı sürekli başkalarının elinde oyuncaktır. Çözümü dışarda aramak bu kişilerin en temel alışkanlıklarından biridir. Attıkları en küçük bir adım bile başkaları tarafından bilinsin isterler çünkü onaylanma ihtiyaçları vardır. Gerçekten kendilerini mutlu etmek sadece iyi hissetmek için tek bir adım bile atmazlar. Hissettikleri yetersizlik ,eksiklik, değersizlik ve kabul görmeme korkuları yüzünden kendilerini sevmezler ve kabul etmezler.
Mesela sadece ve sadece kendiniz için en son ne yaptınız? Başkalarının kesinlikle göremeyeceği, duymayacağı ve hiç bir zaman haberleri olmayacağı bir şeyden bahsediyorum. Mesela evde tek başınıza kahve içerken en güzel fincanı kullanıp en özenli sunumu yapıp , tek basınıza kahve keyfi yaptınız mı ?tabii ki sosyal medyada paylaşmadan ve paylaşma ihtiyacı duymadan.. Ya da çok şahane bir yere gidip sadece oranın keyfini çıkartıp kendinizi mutlu ettiniz mi? Hiç fotoğraf çekmeden , paylaşmadan , paylaşma ve daha sonrasında da kimseye anlatma ihtiyacı duymadan.
ilginizi çekebilir : Bilinçaltı Yasası
Bence artık hayatınızın iplerini elinize almanızın zamanı geldi. Hayat sizin hayatınız ,sizin yolunuz, sizin hikayeniz ve bence onu yazmakta sizin hakkınız. Sizin mutlu etmeniz kendinizi onaylatmanız gereken kişi, yine kendinizsiniz. Dışardan insanların yönlendirmesiyle oradan oraya savrulmak bence kimsenin isteyeceği bir durum değildir. Ama farkında olmadan , onaylanma, sevilme, değer ve kabul görmek için hayatının direksiyonunu başkalarına kaptıranlara gerçekten çok şahit oldum. Ve işin ilginç tarafı çoğunun bunun farkında olmadan otomatik pilota bağlı bir şekilde yaşamaları. Bir seansta çok girişken ve konuşkan bir danışanıma ‘’peki sen aslında ne istiyorsun ‘’ diye sorduğumda yüzündeki şaşkınlık ifadesini görmenizi isterdim. Zaten cevap ta veremedi. Kendini tanımayan , aslında kim olduğunu bilmeyen , bireysel farkındalıktan yoksun biri , tabii ki hayattan aslında ne istediğini bilemez. Kendimizi ne kadar tanırsak , o kadar ulaşılabilir ve doğru hedefler koyarız. Ne kadar ulaşılabilir ve doğru hedefler koyarsak o kadar mutluluğa ve başarıya ulaşırız .Başkasının hedefleri, başkasının yolu ,başkasının düşünceleri sadece onun kendi yolunu aydınlatır ,senin yolunu sadece karartıp seni hayal kırıklığına ve başarısızlığa götürür. Öncelikle kendimizi sevmeliyiz ve kendimizi onaylamalıyız. Kendimize şefkat duymalıyız. Zaten kendimizi sevmezsek , başkalarından da sevgi ve saygı bekleyemeyiz .Önce kendimizi sevip onaylayacağız ki , çevremizdeki insanlarda bizi sevsin ,saysın. Şunu unutmayın, benim anahtarım sadece benim kapımı açar. Sen benim anahtarımla kendi kapını açmaya çalışırsan anca kilidi zorlar, kendini yorar ve hayal kırıklığına uğrarsın.
Aynen Betül Mardin in dediği gibi HAYATINI SEN ELE AL , SEN YÖNLENDİR , SEN ŞEKİLLENDİR.YOKSA SENİN YERİNE BİR BAŞKASI YAPAR…
Sizi siz yapan değerleri farkına varın , herkese sevgiler…..
ilginizi çekebilir : kariyer koçluğu nedir ?
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.