Sağ beyin misiniz ? Sol beyin misiniz ?
Beynimiz, dış dünyayı algılayan , dikkatimizi düzenleyen ve hareketlerimizi kontrol altında tutan son derece kompleks bir organımızdır. Yapılan araştırmalara göre biz, beynimizin gerçek potansiyelinin çok küçük bir bölümünü kullanmaktayız. Dolayısıyla her zaman beynimizin geliştirilmeye müsait bölümleri vardır. İnsan beyni 18 yaşına kadar ana gelişim sürecini tamamlar ama yine de ömrümüzün sonuna kadar beynimizi geliştirmemizi sağlayacak çeşitli yöntemler mevcuttur. Her insanın hayatını ve dünyayı daha yaşanılabilir kılma arzusu olduğu için , herkes beynini geliştirerek ,zeka potansiyelini en iyi şekilde kullanmak ister. Kişinin kendini tanıması ve beynini doğru yönlendirmesi de bu açıdan giderek önem kazanmaktadır.
İnsan beyni, davranış ve düşünce özelliklerine göre sağ beyin ve sol beyin olarak ikiye ayrılır. Sağ beyin bizim duygusal , yaratıcı beynimizdir. Sol beyin bizim mantıksal , matematiksel tarafımızdır. İnsan beyninin sol lobunda , konuşma , matematiksel işlemler , analiz , sayılar gibi konular üstünlük göstermektedir. Sağ lob da ise ; hayal kurma , ritim , renkler , boyut , hacim , müzik gibi fonksiyonlar gerçekleşmektedir. Yani sol beyin, bilgiyi mantıksal olarak işlerken , sağ beyin artistik olarak işler. Sağ beyin daha çok duygular ve hayallerin etkisiyle hareket eder , detaydan çok resmin tamamıyla ilgilenir. Sol beyin mantıklı olan taraftır. Kelimelerle , sözlerle ilgilenir , analitik olarak çalışır. Olay ve bilgileri gerçekçi ve mantıklı bir şekilde değerlendirir. Sol beyin , söylenen bir cümleyi sadece kelime anlamlarıyla algılar .İçindeki mecaz ve derin anlamları algılayamaz. Mesela , sol beyin e ‘’omuzlarında taşıdığın yükler seni çok yoruyor ‘’ dediğinizde , cümlede bahsedilen mecazı tek başına anlamaz. Sol beyinin orda anladığı , o anda ağır yükler taşımakta olduğudur. Bu açıdan aslında en sağlıklısı , beyin iki tarafını da belirli ölçülerde kullanabilmektir.
Çoğunlukla sağ beyin dişil , sol beyin erildir. Yani kadınlar daha çok beyinlerinin sağ lobunu , erkekler de daha çok beyinlerinin sol lobunu kullanmaktadırlar. Sağ lob, beynin sanat ile uğraşan, yaratıcı kısmıdır .Müzik seven , sanat seven , şekil ve resimlerle uğraşmakta üstün olan taraftır.
ilginizi çekebilir : Potansiyelinin farkında mısın?
Dünya beyin kurulu başkanı Tony Buzan ın da desteğiyle , Kaliforniya üniversitesinden Prof Dr. Robert Ornstein, bu konuda yaptığı araştırma da , öğrencilerine beyin dalgalarını ölçen özel başlıklar takmış ve onlardan sayı toplamları , hikaye yazmaları , renkli blok düzenlemeleri , mantık irdelemeleri yapmaları ,hayal kurmaları gibi birçok değişik zihinsel işlevler yapmalarını istemiştir. Bu bilimsel araştırmanın sonucunda , sol beyin , matematik , dil , mantık , irdelemek gibi faaliyetleri sürdürürken ; sağ beyin ;hayal gücü , renk , müzik , ahenk , hayal kurmak gibi faaliyetleri gerçekleştirmiştir.
Özet olarak; sağ beynimiz yaratıcıdır , görsel ve işitseldir ,sezgiseldir ,sanatsaldır, görme ve işitme yoluyla öğrenir , hayal kurar , mecazlar la ve derin anlamlarla ilgilenir, duygusaldır ,şefkatlidir, empati kurar, niyete bakara ve iyi niyet arar. Sol beynimiz ise mantıksaldır ,matematikseldir , pragmatiktir, sebep sonuç ilişkisi kurar , analitiktir , kelime , sayı ve sembollerle ilgilenir.
Hayatı sürdürülebilir kılmak için en uygun bulunan veri ; kişinin , beyninin iki kısmından birini %70 diğerini de %30 olarak kullanabilmesidir. Ama bazı kişilerde bu oranlar çok daha farklıdır. Sağ beynini daha baskın kullanan kişilerde sol beyni geliştirmek için , sol beynini daha baskın kullanan kişilerde sağ beyni geliştirmek için çeşitli aktiviteler vardır.
Eğer tam bir sol beyinseniz ; sağ beyninizi geliştirmek için ;kitap okuyun , şarkı söyleyin ,resim çizin , enstrüman çalın , kurgu yapın , renkli ve sesli zeka oyunları oynayın , hayal kurun.
Eğer tam bir sağ beyinseniz ; sol beyninizi geliştirmek için , sol elinizle yazı yazmayı ya da günlük işlerinizi yapmayı deneyin ,matematik problem çözün , bulmaca çözün , kuralları ve stratejisi olan zeka oyunları oynayın.
Unutmayalım , beynimizde kuvvetli olan lobumuz , zayıf olanla işbirliği içinde çalıştığı zaman , sonuç yetenek , başarı , ve on kat daha fazla performans tır. Herkese sevgiler…
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.